sobota 23. srpna 2025

"STAYCATION - DOVOLENÁ DOMA"

Ne, nemějte obavy, nezbláznila jsem se, ani se neučím na stará kolena anglicky. Dobře vím, že by mě to neuškodilo, spíš pomohlo. Velmi mě mrzí, že jsem navštěvovala kurs němčiny a ne angličtinu. Doufám, že se mě nikdo nezeptá jak na tom jsem s tou němčinou😱😅,ale zpět k té dovolené doma. Jak vidno z fotografií níže, základní tábor mám na balkóně. 
Občas vyjíždím do okolí a vůbec to není špatné ...
Beskydy Visalaje, pohled na Lysou horu a pak šumění lesa ...
Trochu vzrůša a radosti ...
Pak zase pohoda v přírodě ...trocha historie ...
Zámek Kravaře, podrobnosti o zámku nečekejte. Dnes je to zde pro mě, ryze vzpomínkové ...
Návštěva u kolegyně na samotě u lesa a přece kousek od města ...
S láskou budované a opečovávané ...a pak opět doma, chvilka u knihy a kafíčka ...
Naše zlatíčko a sluníčko ...
Ještě máme jeden přírůstek do rodiny nejstaršího  vnuka a to Bedřicha...
To je ode mě dnes vše, přeji všem pohodové dny ve zdraví prožité. Ještě mě tu chybí výlet do ZOO☺, další zámek a hrad. Tak snad příště a už podrobně, dnes opravdu "jen" ta má STAYCATION dovolená.
Jo a z toho Třineckého Ikemu ne a ne se ozvat😨😱

































sobota 26. července 2025

"PODVODNÍCI - HOCHŠTAPLEŘI "

Takto označovala naše babi podvodníky. Podívala jsem k strejdovi googlovi a tam se dočetla, že to byly a jsou podvodníci předstírající, že jsou někým "lepším" a svou"chytrostí" mnohé přelstí. Proč o tom píši, vysvětlím následně, dnes mě opět přišla nevím kolilátá v pořadí SMS zpráva od novodobého podvodníka s tím, že našemu potomkovi zapůjčil telefon, aby mě napsal zprávu a já zavolala na jeho číslo☻Túdle nudle, škoda, chtěla bych vidět toho blba jak by valil oči, kdybych mu sdělila, že všechny mé děti jsou u nás na návštěvě. Nechápu, že je to baví, mám jiného koníčka a to jsou knížky, chytrému napověz, hloupého trkni, ne nemyslím vás návštěvníky mého blogu.☺ Myslím toho blba "hochštaplera", aby si nemyslel, že mým koníčkem jsou "VKLADNÍ KNÍŽKY" tak to hochu né, ty nemám a nevlastním a prašule taky né, spíše nás jimi zásobují naše děti😂Takže nevolat, nepsat SMS, naše děti by se oslovily navzájem, kdyby "něco" ztratily a potřebovaly by finanční injekci a né své staré rodiče. Děti si nás hýčkají, né hýkají, ale hýčkají "jako v bavlnce se máme". Teď ty knížky co jsem přečetla : "MUŽE Z BRNA",toho vřele doporučuji všem, kdo se chce odpoutat od dění kolem a zasmát se od srdce!!!

Další knihou, kterou je "ANETCHEN, DÍVKA ZE SUDET" věřte, že u té se smát vůbec nebudete, spíš si řeknete "PROČ" proč to tak bylo a proč se to stále opakuje. Nenávist a chuť panovat, okupovat a hrát si ze životy a osudy jiných.
Dnes jsem dočetla knihu "STALA JSEM SE MODERNÍ OTROKYNÍ", co k tomu dodat? Už každého jak vidí na obalu sochu Svobody a mrakodrapy trkne, aha USA. Pokud ničím co by tam bylo přínosem nevynikáte a ještě k tomu nemáte povolení k práci, skončíte většinou s metlou v ruce a makáte. Pokud trefíte na "hochštaplera", tak se skutečně stáváte otrokem a to je jedno zda dobrovolně, či nedobrovolně.
Spisovatelka Jana Klimešová, mimochodem dříve obyvatelka našeho města líčí svůj pobyt v USA i to co ji k tomu vedlo ve své knize. Je čtivá, ovšem otázkou je, zda vše bylo tak jak to v knize líčí. Mnohdy jsem si říkala jak může být někdo tak naivní a myslet si, že bez povolení tam legálně pracovat, bude mít nějaká práva bez řádného zázemí. Znám lidi, co tam pobývali a takto i pracovali, ale měli tam strejdu, tetu nebo jiného blízkého. Jiný mladý muž se tam dokonce oženil s majitelkou servisu (letitou vdovou) opravovat auta neuměl ani nemusel, činil se jinak☺ i tak se dá. Další měli štěstí, pracovali, vydělali si slušné peníze, ale nějaký pohyb mimo dům kde bydleli, cestování a poznávání, to si ze strachu z emigračního odpustili. Z práce na byt a z bytu do práce, nedivím se, že si oddychli, když se vrátili. Nicméně je tento styl života dle mého názoru pro odvážné, občas pro kaskadéry. Před nedávnem jsem od stejné spisovatelky četla knihu z retro příběhy " STARTKY BEZ FILTRU A PIVO DO DŽBÁNKU"  v té nás spisovatelka zavede do zdejšího kraje, kraje šachet a později vznikajícího našeho města Havířova. Pěkné čtení, průřez života několika rodin a generací, můj muž znalý zdejšího života ať už víceméně osobně, či z vyprávění rodičů a prarodičů se občas podivil. Mezi našim čtením vznikaly chvilky, kdy jsme probírali přečtené - tak to přece nebylo, tam to bylo jinak. Tady, to se už vůbec děvče plete. No není dobré znát až tak přesně to o čem píše spisovatel☺
Pani spisovatelku jsem kontaktovala, zda by se nechtěla sejít s pamětníky, občas do svého původního bydliště zavítá. Bylo by to zajímavé setkání, vím, že se občas musí něco přidat, ubrat, či zdůraznit pro efekt jak v knize, tak ve filmu. Příkladem je film DUKLA, kdy se po jeho zhlédnutí mnozí ptali proč, vždyť tak to nebylo a ani být nemohlo. Tím bych dnešní příspěvek ukončila, všem přeji pohodové dny prožité ve zdraví. Snad jen dodatek, nevěřte "hochštaplerum" je jich kolem nás spousty.

čtvrtek 17. července 2025

" ZAPEČENÉ HLÁVKOVÉ ZELÍ "

 

Mám ráda tipy na knihy, tak i tipy na vaření. Uvítám je nejen z tisku, blogu, ale i z jiných pramenů. Ten dnešní mě zaujal na jednom spřáteleném facebooku. Čekala jsem na vhodný den, kdy bude nevlídno a já budu ráda za chvilku u sporáku, kde se jak já říkám "vyvařím" a v chladných dnech i zahřeji. O tom, že dobrým jídlem potěším rodinu, není potřeba se zmiňovat. Tento recept mě zaujal tím, že se nemusí zelí spařit, tak jako u mnohých receptů, dusit, či smotávat jednotlivé listy plněné mletým masem. Ingredience odpovídaly mým představám. Hlávkové zelí, bílý jogurt, ten je nyní u mě na prvním místě. Co se koření týká, vypíchla bych muškátový oříšek, natě cibule, petržele, kopr a tak bych mohla pokračovat ... Raději rovnou přejdu k fotodokumentaci. Jak už jste se dočetli, hlavní ingrediencí je hlávkové zelí, mleté maso a bílý jogurt. Na vyšší plech (budou potřeba dva, druhý na přiklopení v začátku pečení) vyložený pečícím papírem a potřený tenkou vrstvou oleje položíme 3 cm vysoké pláty zelí. Může být klidně i vyšší, já měla plát zhruba 2 cm, tak příště ukrojím 4 cm.
Zelí mírně osolíme, opepříme a poklademe plátky cibule, neměla jsem červenou, stačí i klasika, špetka kmínu není na škodu. Šťávou z klobási, co mě vytekla při přípravě večeře pro manžela den před tím při opékání (nakrojila jsem ji jako špekáček☻)jsem  využila a pokropila zelné pláty a následně i placky z mletého masa. Což na fotografii vypadá jak karamel☺ Pak mě čekala příprava masové směsi: sůl, pepř, muškátový oříšek(s tím opatrně), kari koření, paprika mletá, nať z petržele, cibule, česnek a na drobné kousky pokrájená paprika. Vše řádně promíchat a nanést ve formě placky na zelí. Pak už zbývalo jediné, vyhřát troubu na 200°C, mezitím připravit omáčku tři lžíce bílého jogurtu 2% smíchat s rajčatovým protlakem - ten jsem nahradila kečupem, nechtělo se mě načínat protlak, co se zbytkem? Přidala jsem mletý pepř, sůl už jsem nedala s tím, že povrch omáčky potřu pikantní zbylou šťávou z klobásy. Pak už jen nasekaný kopr a česnek. Prvních 30 minut péct přikrýté, podlité deci vody, pak dalších 30 minut odkryté, Pak v mezi čase polévat vypečenou šťávou. Příloha vařený brambor, příště zbytek zelí nakrájím na nudličky a přidám na plech mezi pláty zelí. Za mě i mého muže výborná mňamka, která se může doplnit salátem z rajčat.
Bude dobrá i na večeři na teplý, či i studený způsob s pečivem, k tomu decinka bílého vína. Věřím, že i návštěva by si pochutnala ☺ 
Všem vám přeji pohodové dny prožité ve zdraví














 

 

 

středa 9. července 2025

"POMAZÁNKA Z ČERVENÉ ŘEPY"

Do odvolání mám zákaz v naší domácnosti péct a vůbec připravovat sladkosti, teda krom palačinek. Ty můj muž může snídat, obědvat, svačit či večeřet a nepřejí se mu. Pro mě palačinka znamená, jak říkávala naše babi: "něco sladkýho ke kafi". Jednou v práci na odpolední směně jsem naši babi navštívila a to jsem teda koukala, co znamená u babi a její kolegyně "něco sladkýho ke kafi". Zrovna byla svačinka a tak si holky, dávaly jak se říká do nosu. Každá pořádnou klobásu a krajíc chleba, jo podělily se se mnou, to jó☺. Pak přišlo na řadu, to "něco ke kafi" pro každou větrník a koňaková špička ☺☺☺, mňam, tu bych si dala hned. Nicméně po mém vzoru se dal i můj muž na "zdravou"stravu. Sice z počátku byl skeptický, když však ochutnal tuto pomazánku, tak prohlásil, že je nad očekávání fajná a ani není potřeba na ní ještě něco dávat. Myslel tím šunku. Občas zhřeší palačinkou, nebo taky klobásou, ale drží se.

Co je potřeba k takové pomazánce? Především menší syrová červená řepa, saláty, nebo pomazánky z červené řepy připravuji pouze ze syrové.  Na dochucení pak sůl, pepř, česnek, bílý jogurt a někdy přidám postrouhaný sýr. Se sýrem je prý pomazánka ta nej ... Řepu oloupu a postrouhám na jemném struhadle, přidám prolisovaný česnek, sůl, pepř, sýr a dle uvážení několik lžic bílého jogurtu, dávám 2%. Ten samý postup mám u pomazánky z mrkve, či celeru. Osobně mám nejraději tu z červené řepy na tmavém pečivu. Nyní trochu z jiného soudku, v pondělním příspěvku jsem se zmínila o knize  Alžběta a Nina od Jany Poncarové. Knihu jsem přečetla skoro na jeden zátah, kdyby se mě oči nezavíraly a to má přes 300 stran. Dočetla jsem až na druhý den, moc pěkný příběh ze života. Na přečtení čeká další  kniha "Muž z Brna".
Dnes si dávám pauzu, zkouším přivolat sluníčko, možná pomůže, když si pustíte tak jako já Dalibora Jandu - píseň "KDE JSI"☺Jsem ráda, že se meterologové netrefili a nehrozí v našem Severomoravském kraji povodně. Všem přeji pohodové dny prožité ve zdraví



 

"STAYCATION - DOVOLENÁ DOMA"

Ne, nemějte obavy, nezbláznila jsem se, ani se neučím na stará kolena anglicky. Dobře vím, že by mě to neuškodilo, spíš pomohlo. Velmi mě mr...