






















VŠESTRANNÝ BLOG ZE ŽIVOTA JEDNÉ SENIORKY.
Takto označovala naše babi podvodníky. Podívala jsem k strejdovi googlovi a tam se dočetla, že to byly a jsou podvodníci předstírající, že jsou někým "lepším" a svou"chytrostí" mnohé přelstí. Proč o tom píši, vysvětlím následně, dnes mě opět přišla nevím kolilátá v pořadí SMS zpráva od novodobého podvodníka s tím, že našemu potomkovi zapůjčil telefon, aby mě napsal zprávu a já zavolala na jeho číslo☻Túdle nudle, škoda, chtěla bych vidět toho blba jak by valil oči, kdybych mu sdělila, že všechny mé děti jsou u nás na návštěvě. Nechápu, že je to baví, mám jiného koníčka a to jsou knížky, chytrému napověz, hloupého trkni, ne nemyslím vás návštěvníky mého blogu.☺ Myslím toho blba "hochštaplera", aby si nemyslel, že mým koníčkem jsou "VKLADNÍ KNÍŽKY" tak to hochu né, ty nemám a nevlastním a prašule taky né, spíše nás jimi zásobují naše děti😂Takže nevolat, nepsat SMS, naše děti by se oslovily navzájem, kdyby "něco" ztratily a potřebovaly by finanční injekci a né své staré rodiče. Děti si nás hýčkají, né hýkají, ale hýčkají "jako v bavlnce se máme". Teď ty knížky co jsem přečetla : "MUŽE Z BRNA",toho vřele doporučuji všem, kdo se chce odpoutat od dění kolem a zasmát se od srdce!!!
Mám ráda tipy na knihy, tak i tipy na vaření. Uvítám je nejen z tisku, blogu, ale i z jiných pramenů. Ten dnešní mě zaujal na jednom spřáteleném facebooku. Čekala jsem na vhodný den, kdy bude nevlídno a já budu ráda za chvilku u sporáku, kde se jak já říkám "vyvařím" a v chladných dnech i zahřeji. O tom, že dobrým jídlem potěším rodinu, není potřeba se zmiňovat. Tento recept mě zaujal tím, že se nemusí zelí spařit, tak jako u mnohých receptů, dusit, či smotávat jednotlivé listy plněné mletým masem. Ingredience odpovídaly mým představám. Hlávkové zelí, bílý jogurt, ten je nyní u mě na prvním místě. Co se koření týká, vypíchla bych muškátový oříšek, natě cibule, petržele, kopr a tak bych mohla pokračovat ... Raději rovnou přejdu k fotodokumentaci. Jak už jste se dočetli, hlavní ingrediencí je hlávkové zelí, mleté maso a bílý jogurt. Na vyšší plech (budou potřeba dva, druhý na přiklopení v začátku pečení) vyložený pečícím papírem a potřený tenkou vrstvou oleje položíme 3 cm vysoké pláty zelí. Může být klidně i vyšší, já měla plát zhruba 2 cm, tak příště ukrojím 4 cm.
Do odvolání mám zákaz v naší domácnosti péct a vůbec připravovat sladkosti, teda krom palačinek. Ty můj muž může snídat, obědvat, svačit či večeřet a nepřejí se mu. Pro mě palačinka znamená, jak říkávala naše babi: "něco sladkýho ke kafi". Jednou v práci na odpolední směně jsem naši babi navštívila a to jsem teda koukala, co znamená u babi a její kolegyně "něco sladkýho ke kafi". Zrovna byla svačinka a tak si holky, dávaly jak se říká do nosu. Každá pořádnou klobásu a krajíc chleba, jo podělily se se mnou, to jó☺. Pak přišlo na řadu, to "něco ke kafi" pro každou větrník a koňaková špička ☺☺☺, mňam, tu bych si dala hned. Nicméně po mém vzoru se dal i můj muž na "zdravou"stravu. Sice z počátku byl skeptický, když však ochutnal tuto pomazánku, tak prohlásil, že je nad očekávání fajná a ani není potřeba na ní ještě něco dávat. Myslel tím šunku. Občas zhřeší palačinkou, nebo taky klobásou, ale drží se.
Co je potřeba k takové pomazánce? Především menší syrová červená řepa, saláty, nebo pomazánky z červené řepy připravuji pouze ze syrové. Na dochucení pak sůl, pepř, česnek, bílý jogurt a někdy přidám postrouhaný sýr. Se sýrem je prý pomazánka ta nej ... Řepu oloupu a postrouhám na jemném struhadle, přidám prolisovaný česnek, sůl, pepř, sýr a dle uvážení několik lžic bílého jogurtu, dávám 2%. Ten samý postup mám u pomazánky z mrkve, či celeru. Osobně mám nejraději tu z červené řepy na tmavém pečivu. Nyní trochu z jiného soudku, v pondělním příspěvku jsem se zmínila o knize Alžběta a Nina od Jany Poncarové. Knihu jsem přečetla skoro na jeden zátah, kdyby se mě oči nezavíraly a to má přes 300 stran. Dočetla jsem až na druhý den, moc pěkný příběh ze života. Na přečtení čeká další kniha "Muž z Brna".Ne, nemějte obavy, nezbláznila jsem se, ani se neučím na stará kolena anglicky. Dobře vím, že by mě to neuškodilo, spíš pomohlo. Velmi mě mr...